De route van Hollandse Luchten

In het project Hollandse Luchten onderzoeken we hoe burgers met het gebruik van sensortechnologie meer inzicht kunnen krijgen in de luchtkwaliteit van hun omgeving. Het ontwerp van de sensoren is openbaar en de bewoners hebben de sensoren zelf in elkaar gezet. Via diverse pilots, burgermetingen en evenementen brengen we de leefomgeving van Noord-Holland in kaart. Het project Hollandse Luchten is nu een jaar onderweg en eind september loopt de eerste fase van het project af. Een mooi moment om met alle deelnemers en betrokkenen te kijken naar een reeks interessante bevindingen van het eerste jaar meten.

Op deze fietsroute nemen we je mee langs diverse knooppunten in de IJmond. Op de acht aangegeven punten op de kaart vind je Hollandse Luchten stickers met daarop een QR-code. Deze stickers zijn soms even zoeken maar kan je ze vinden op lantaarnpalen, elektriciteitshuisjes of musea. Scan de code en laat je verrassen door diverse content over luchtkwaliteit, sensoren en data-analyse. Lees hier hoe je QR-codes kan scannen.

De route begint op het station van Beverwijk en eindigt aan zee in IJmuiden. Je kan een eigen fiets meenemen in de trein of je kan een OV-fiets huren op het station van Beverwijk. Uiteraard kan je ook delen van de route fietsen.

Veel lees-, luister-, kijk- én fietsplezier op de route van Hollandse Luchten!

De route is op verschillende manieren te volgen, welke voor jou het handigst is.

  • je kunt je locatie op deze kaart aanzetten (via knopje met ⌖ symbool) en vervolgens de lijn op de kaart volgen
  • je kunt steeds het adres van elk volgend punt in je favoriete navigatie-app intoetsen en zo naar volgend punt fietsen
  • je kunt de route naar je navigatie-app sturen via KML of GPX bestand

Je kunt ook de volgende routebeschrijving gebruiken:

Het startpunt van de route en de eerste stop is het Station van Beverwijk. 

Van hieruit ga je richting het noordoosten richting de Wijckermolen, vervolg je weg via de Koningstraat en sla linksaf op de Zeestraat, neem de eerste afslag rechts richting de Baanstraat. Na 100 meter kom je uit bij de tweede stop en vind je een QR code ergens opgeplakt tussen nummer 1 en nummer 17.  

Vervolg je weg over de Baanstraat voor 500 meter tot je bij het Kennemer Theater uitkomt, sla hier linksaf naar de Trijntje Kemp-Haanstraat en sla direct weer rechtsaf naar de Heemskerkerweg. Neem de eerste afslag links op de Grote Houtweg en blijf de weg volgen tot het einde en ga vervolgens rechtsaf de Büllerlaan op. Volg de weg voor 400 meter en sla dan linksaf richting het Frank Sinatraplein. Aan het eind van de straat zie je aan je linkerhand een enorme woontoren verschijnen. Je bent aangekomen bij het Korona gebouw aan het President Kennedyplein. De derde stop van deze route. Wanneer je voor de ingang staat kan je de QR-code scannen en vervolgens de sensor zoeken in de Hollandse lucht (of op de 17e verdieping van het Korona gebouw).

Vanaf het Korona gebouw rijd je de straat uit tot de Pelsmanweg. Hier sla je linksaf en volg je de weg tot de eerste grote rotonde. Sla net voor de rotonde linksaf naar de Wijk aan Duinerweg. Ga op deze weg alsmaar rechtdoor tot de Zeestraat. Sla rechtsaf de Zeestraat op en blijf het fietspad volgen tot je in Wijk aan Zee bent aangekomen. Sla hier de eerste rechtsaf naar Duinrand en ga vervolgens na 75 meter linksaf de Burgemeester Rothestraat in. Na 200 meter ga je rechtsaf de zijweg in en ben je bij de vierde stop van de route. Meetstation de Banjeart. Bij dit meetstation kan je meerdere sensoren ontdekken. De officiële én de sensoren die speciaal voor Hollandse Luchten zijn ontwikkeld.

Vanaf de vierde stop ga je terug naar de Burgemeester Rothestraat. Rijd de straat uit en ga bij de tweede afslag naar links over het Boothuisplein tot de Verlengde Voorstraat. Sla rechtsaf en ga vervolgens bij de tweede straat linksaf na ’t Visserhuys. Volg de Voorstraat tot na de Hervormde Kerk van Wijk aan Zee. Ga linksaf de Julianaweg op en bij de tweede afslag naar rechts naar de Hogeweg. Rijd deze uit en je komt bij de Bosweg. Na een aantal meter op de Bosweg ben je bij de vijfde stop van de route.

Ga terug over dezelfde weg als je bent gekomen, tot de Julianaweg. Sla rechtsaf en blijf de weg volgen tot de Zeestraat. Ga rechtsaf de Zeestraat op en rijd deze helemaal uit tot het Westerhoutplein, terug in Beverwijk. Sla hier rechtsaf de Westerhoutweg in en volg de bordjes richting Fietsknooppunt 1 naar het fietspad Holland op Zijn Smalst. Volg het fietspad tot Knooppunt 1 en ga vervolgens naar rechts richting Knooppunt 2 over de Wenckebachstraat. Blijf de Wenckebachstraat rechtdoor volgen tot het Kesslerplein. Je bent nu aangekomen bij de zesde stop van de route. Dit is een officieel meetstation, je gaat dus niet op zoek naar een HoLu-sensor maar naar een elektriciteitshuisje met heel veel sensoren.

Volg vervolgens de Wenckebachstraat en ga voor het kanaal links de Staalhavenweg op. Volg de Weg met de bocht mee naar links de Noorderluisweg op, tot je bij de kruiding met de Pontweg komt. Volg rechtsaf de Pontweg op tot het Pontplein. Hier neem je de veerboot van Velsen Noord naar Velsen Zuid. Vergeet je mondkapje niet. Aan de overkant van het kanaal kan je jezelf trakteren op iets lekkers.

Vanaf hier kunnen de bordjes naar fietsknooppunt 3 gevolgd worden. Steek vanaf de aankomst van de pont de weg over naar de Minister van Houtenlaan. Deze kan gevolgd worden de kruising met de Verloren van Themaatlaan, sla hier linksaf richting Fietsknooppunt 3. Bij Fietsknooppunt 3 ga je rechtsaf richting Knooppunt 4 over de Driehuizerkerkweg. Bij Fietsknoopunt 4 ga je rechtsaf richting Knooppunt 92 de Waterloolaan in. Op de Waterloolaan ga je de eerste rechts. Je bent nu aangekomen bij het Pieter Vermeulen Museum, de zevende stop van deze route.

Na je bezoek aan het Pieter Vermeulen Museum vervolg je de weg.

Ga rechtdoor op de Waterloolaan, de Zeeweg en vervolgens de Heerenduinweg naar Fietsknooppunt 92. Bij Knooppunt 92 volg je de Heerenduinweg rechtdoor en sla af bij de eerste afslag rechts naar het Gijzenveltplantsoen. Bij de rotonde neem je de vierde afslag de Planetenweg op. Sla na 800 meter rechtsaf het Pleiadenplantsoen in en blijf de weg volgen over de rotonde. Bij de Kruising met de Dokweg ga je linksaf het Kwelderpad op. Na 1,3 kilometer neem je op de rotonde de tweede aflag richting het Kennemerstrand. Ga na de parkeerplaats de eerste afslag scherp naar links en volg de weg tot Brak! IJmuiden. Dit is de achtste stop en het eindpunt van de route.

Voor lunch kan je vlakbij het eindpunt vis halen bij Rokerij Smeding. Er is geen betere beloning voor het voltooien van de Hollandse Luchten fietstocht dan een lekkere bak kibbeling, een lekkerbekje of hun specialiteit, Scholkrullen.