3. Korona-gebouw, Beverwijk

Zonder Hollandse Helden geen Hollandse Luchten

Adres

President Kennedyplein
1945 SG Beverwijk

GPS-coördinaten

52.496514, 4.663448

Welkom op het President Kennedyplein in Beverwijk. Wanneer je omhoog kijkt zie je op de 17e verdieping van het Korona gebouw een HoLu-kit 135 hangen. Deze plek is uitgekozen door onze Hollandse Held Gerard van Zelst. Wie of wat is een Hollandse Held eigenlijk?

In Hollandse Luchten meten we samen met burgers, bedrijven en lokale overheden om meer inzicht te krijgen in urgente vraagstukken die leven in een specifieke regio. Zo staat in de regio IJmond de wens centraal om een beter en gedetailleerd inzicht krijgen in de kwaliteit van de lucht rondom de Tata Steel fabriek.

Het verzamelen en analyseren van data over luchtkwaliteit ligt niet in handen van het RIVM of de GGD Amsterdam, maar bij de burger. Hun probleem en vragen staan centraal. Zij hebben eigenaarschap in dit project en kunnen met hulp van experts op het gebied van metingen van luchtkwaliteit en sensortechnologie in de toekomst een serieuze gesprekspartner zijn voor urgente vraagstukken in de regio. Om de juiste meetdoelen en -strategie te bepalen is het van belang om burgers vanaf het begin te betrekken. Zij bepalen de richting van het project. Maar hoe betrek je een lokale gemeenschap? 

Binnen iedere pilot zijn een aantal lokale burgers in grote mate betrokken bij het project. Deze Hollandse Helden denken mee over de meetstrategie en hebben een actieve rol bij bijeenkomsten, communicatie en de verspreiding en installatie van sensoren. Hollandse Luchten moet en zal uiteindelijk door de lokale gemeenschap omarmd en uitgevoerd moeten worden. Het betrekken van actieve bewoners als Hollandse Held is een effectief voorbeeld voor de weg hier naartoe. Gerard van Zelst is een Hollandse Held vanaf het eerste uur, in onderstaand filmpje vertelt hij wat zo belangrijk is aan de samenwerking met lokale inwoners.