2. Baanstraat, Beverwijk

Ga zelf aan de slag met data-analyse

Adres

Baanstraat 7-17
1941 BE Beverwijk

GPS-coördinaten

52.482185, 4.654461

Je hebt de tweede QR-code gevonden! In de Baanstraat hangt een Hollandse Luchten sensor. Een sensor ophangen is stap 1, maar zeker niet de laatste stap. Het analyseren van de data is minstens zo belangrijk. Zoek daarom een rustig plekje, zoals een bankje en neem even pauze om te starten met het analyseren van de Hollandse Luchten data. 

Vorig jaar heeft het RIVM de Samen Analyseren Tool ontwikkeld, een interactieve tool voor eenvoudige datavisualisatie van luchtkwaliteitssensoren.

Op het Samen Meten dataportaal zie je – naast een actueel beeld van alle sensoren – ook hoe de luchtkwaliteit varieerde over de afgelopen zeven dagen. Maar vaak wil je nog veel meer weten. Bijvoorbeeld of de luchtkwaliteit doordeweeks slechter is dan in het weekend, of hoe de luchtkwaliteit afhangt van de windrichting.

Om dit soort vragen te beantwoorden moet je de sensordata analyseren. Deze analyse is niet altijd eenvoudig. Om een eerste stap daarin te zetten, heeft het RIVM de Samen Analyseren Tool ontwikkeld: een interactieve website om de data met een paar klikken op verschillende manieren te laten zien en zo verschillende vragen te onderzoeken. De huidige tool is een prototype, er wordt nog volop aan gewerkt aan de verbetering. 

De tool wordt door veel Hollandse Luchten deelnemers gebruikt. Jullie feedback is erg waardevol en heeft al tot een aantal aanpassingen geleid.

Zo is de analysemethode van de tool voor de liefhebbers sinds een aantal maanden beschikbaar om aan te sleutelen. De broncode van de Samen Analyseren Tool staat daarom op GitHub. Wil jij een bijdragen leveren aan de tool? Dat kan! Met een GitHub account kun je de tool aanpassen aan je persoonlijke wensen (volgens de GPL v3 licentie).

Er is ook een handleiding van de tool beschikbaar. Bekijk hier de handleiding